ΥΛΙΚΑ

8 καλαμάρια φρέσκα (περίπου 800 γ.)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ: 8 λιαστές ντομάτες, ½ φλιτζ. λευκό κρασί, 1 μέτριο λεμόνι, λευκό πιπέρι.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ: 3 κ.σ. Αμυγδαλόψηχα, 3 σκελίδες σκόρδο, ½ φλιτζ. ελιές μαύρες χορίς κουκούτσια, 1 ½ κ. γλ. μπούκοβο, ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Φτιάξτε πρώτα τη σάλτσα: Βάλτε τις ντομάτες με το κρασί σε κατσαρόλα να πάρουν βράση. Κατεβάστε από την φωτιά και αφήστε να κρυώσουν. Καθαρίστε το λεμόνι, κόψτε το στα τέσσερα και αφαιρέστε τα κουκούτσια. Μεταφέρετε στο μπλέντερ τις ντομάτες, το λεμόνι και ένα κομμάτι από το φλούδι του και δουλέψτε μέχρι να πάρετε πολτό. Βάλτε πιπέρι (αλάτι δεν χρειάζετε, γιατί οι ντομάτες είναι αρκετά αλμυρές.)

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 240 oC. Ξεχωρίστε τα μισά από τα πλοκάμια από το σώμα των καλαμαριών και αφερέστε το κόκαλο. Στο μυτερό κάτων σημείο του σώματος κάντε μια τρύπα ½ εκ. με το μαχαίρι. Ξεπλύνετε και σκουπίστε καλά τα καλαμάρια.

Στο μπλέντερ βάλτε τα πλοκάμια που αφαιρέσατε και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και δουλέψτε να κοπούν μάλλον χοντρά, να μην πολτοποιηθούν. Βάλτε περίπου μία κουταλιά από το μείγμα σε κάθε καλαμάρι και, αν θέλετε, κλείστε το πάνω άνοιγμα με οδοντογλυφίδα. Λαδώστε καλά ταψί που να χωράει τα καλαμάρια σε μια στρώση.

Ψήστε στη μέση του φούρνου, για 15 – 20 λεπτά, ανάβοντας το grillγια μερικά λεπτά και αν θέλετε τα καλαμάρια να ροδίσουν και από τις δύο μεριές. Σερβίρετε σε πιατέλα, περιχύνοντας με λίγη σάλτσα.

LEAVE A REPLY