ΥΛΙΚΑ:

¾ φλιτζ. Ελαιόλαδο, 1 ½ φλιτζ. Κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 2 φλιτζ. Μανιτάρια, ψιλοκομμένα, 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (λευκό, πράσινο), 1 μαραθόριζα (φινόκιο), ξισμένη στον τρίφτη, ½ φλιτζ. ρύζι (ελληνική Καρολίνα) μουσκεμένο σε καυτό νερό για 10′ και στραγγισμένο

Αλάτι, Μπούκοβο, Μία καλη πρέζα κύμινο, Πάπρικα, Ψιλοκομμένο μαϊντανό, Μάραθο, Φύλλα δυόσμο, 1 Λάχανο, ½ κούπα χυμό λεμόνι, 1 ½ φλιτζ. Νερό, φέτες λεμόνι, κλωνάρια δεντρολίβανο για στόλισμα (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε βαθύ τηγάνι ζεστένετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμυδάκι και τα μανιτάρια, για 4-5′, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε και τα κρεμμυδάκια μαζί με τη μαραθόριζα και σοτάρετε άλλα 2-3′. Βάλτε και το ρύζι στο τηγάνι, σβήστε τη φωτιά και γυρίστε το μερικές φορές. Κατεβάστε από τη φωτιά και προσθέστε αλάτι, τα καρυκεύματα, το μαϊντανό, το μάραθο και το δυόσμο. Ανακατέψτε καλά και αφήστε να μείνει λίγο. Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, ρίξτε λίγα λίγα τα λαχανόφυλλα και αφήστε να βράσουν 5′. Απλώστε τα σε πετσέτα. Κόψτε το κοτσάνι και το χοντρό κεντρικό νεύρο από τα φύλλα, βάλτε μια κουταλιά γέμιση, γυρίστε και διπλώστε τους ντολμάδες. Αν χρειαστεί, δέστε σε “πακέτο” με σπάγκο. Στρώστε τον πάτο απλωτής κατσαρόλας με τα κοτσάνια που κόψατε και τοποθετήστε από πάνω τους ντολμάδες, κοντά κοντά τον έναν με τον άλλο. Βάλτε από πάνω ένα πιάτο που να τους κρατά στη θέση τους. Περιχύστε με το νερό, το λεμόνι και το υπόλοιπο λάδι. Βάλτε να πάρουν μια βράση, χαμηλώστε την φωτιά και σιγοβράστε για 40′ με μία ώρα. Κατεβάστε από τη φωτιά και αφήστε να μείνουν τουλάχιστον μισή ώρα, προτού να τους σερβίρετε, στολίζοντας, αν θέλετε, με φέτες λεμόνι ή κλωνάρια δεντρολίβανο. Είναι καλύτεροι την επομένη. Τρώγονται ζεστοί ή κρύοι και προτείνω να τους συνοδέψετε με στραγγιστό γιαούρτι.

 

LEAVE A REPLY